Grensgeval

Poland, Slovakia, Ukraine

‘You can not cross this border!’. Het was Anna van de Poolse grenscontrole die me halt toeriep wanneer ik de grens wou oversteken in Polen naar Oekraïne.

Ik was met een fietsbroek vol Karpatengoesting het zonnige Krakau (Polen) uitgefietst. Ik ben verzot op bergen, op besneeuwde toppen, grimmige pieken, klimmen, dalen. Me klein voelen tussen die grote reuzen… I like!

Het werd glooiend, groener. Er waren riviertjes en rivieren.
Ik zocht offroad op. Maar wist uiteindelijk de geasfalteerde wegen naar waarde te schatten. De stijgingspercentages deden de benaming push-bike alle eer aan.

Als uit het niets waren ze daar, achter sluiers van nevel, de Karpaten.
Ik fietste door verlaten skioorden, zag zittende mannen bijpraten in houten, kegelvormige cabannes. Het waren privésauna’s. Ik wandelde door de regen naar het betoverende Morskie Oko-meer. Stak de grens over naar Slowakije, werd er besneeuwd door bloesem, in dorpen en steden welkom gegeten door uit luidsprekers galmende, traditionele muziek. Het klonk communistisch, het was charmant. Houten kerken doken op. Zigeunerdorpen ook en pastelkleurige appartementsgebouwen die me deden terugdenken aan Tsjechië.
Zigzaggend over de grenzen van Polen en Slowakije ontdekte ik beider landen hun eigen identiteit en proefde zo wat meer van de Karpaten. Fietsend van het ene nationale park naar het andere.

Het was er mooi, zeer zeker, maar ik verlangde naar iets nieuw. Een andere cultuur, een ander landschap, een andere taal. Ik verlangde naar ‘exotisch’ Oekraïne, naar de grensovergang in Polen. Vier dagen keek ik uit naar dit moment, vier dagen fantaseerde ik hoe het aan de andere kant van de grens zou zijn. Het klimmen en dalen in dagelijkse regendouches werden erdoor gemotiveerd.

Ik naderde de grens. Zag van een afstand twee motors staan, daarnaast een man en een vrouw in politie-uniform. De vrouw sprak me toe: ‘You can not cross the border!’. Een donderslag bij heldere -helaas figuurlijk- hemel.
Ontgoocheling en vermoeidheid rolden langzaam over mijn wangen.
Vanuit Polen Oekraïne binnenfietsen was dus geen optie, enkel rijdend met auto of bus en dat op een plek 50 kilometer noordelijker. Hierdoor moest ik een omweg maken van 150 kilometer. Dat paste niet in mijn planning.
Samen met het zout, van zweet en traan, veegde ik het idee door de Oekraïense Karpaten te fietsen van mijn gezicht.
Zucht. En nog één.

‘Waarom Oekraïne en niet Slowakije en Hongarije?’ Een voorbij wandelend koppel begreep mijn overtuiging niet en vervolgde: ‘In Oekraïne zijn de wegen slecht, de mensen onvriendelijk en is er in sommige dorpen geen elektriciteit.’
Dat was het, dat moest ik horen! Het was beslist… Ik moest en zou in Oekraïne fietsen.

Het werd een poging via Slowakije. Ik vond het spannend en had er zin in, alhoewel er een week van dagelijks 80 à 90% regen was voorspeld.
Na een dag fietsen in een onaangekondigde zon, was daar eindelijk: Oekraïne. Een lappendeken van teer werd voor me uitgerold. Stofwolken van voorbijrijdende, toeterende, geblindeerde Lada’s heetten me welkom. Stalin bekeek me streng bij het binnenfietsen in het eerste stadje. Het cyrillisch schrift lachte me toe. De zon scheen en brandde een big smile op mijn gezicht. Ik was er geraakt, het was er anders, ruiger, armer en prachtig.

De wegen waren slecht, de mensen super vriendelijk en in alle dorpen was er elektriciteit!

Een impressie van net na de grensovergang in Polen naar Slowakije. Het mooiste, eerste deel in mijn geheugen gegrift, het ging zalig bergaf en mijn remmen gebruik ik dan liever niet.

Advertisements

21 thoughts on “Grensgeval”

 1. Amai inderdaad zeer warm daar in Dalyan (35 gr momenteel zie ik). Maar ja beter dan regen he;) alhoewel je nu misschien wel opnieuw eens een regenbui zou wensen 😉 Wij vertrekken maandag naar Amalfikust -Italië, zie er naar uit ;). Nog veel fietsplezier en voorzichtig en attent blijven he. xxx

  Liked by 1 person

  • Hoi Sofie, leuk een reactie van jou te krijgen 🙂 Hopelijk gaan jullie ook een mooie zomer tegemoet. Vele groetjes aan de ganse familie. Liefs uit zonnige en toch wel erg hete Dalyan, ZW-Turkije xxx

   Like

 2. Els says:

  Wat een beleving ….bij het lezen van je verhalen voel ik de adrenaline …..gewoon schitterend om die culturen, mensen, en landen te kunnen zien vanuit jouw oog en gevoel…. Nog veel succes, droge dagen en geluk ….en geen pech …. Gr Els

  Liked by 1 person

  • Hoi Elske, dank je wel voor jouw reactie, leuk te weten dat mijn posts ook in vakantietijden gelezen worden 🙂 Droog is het hier, zeer zeker. 44 graden ook, Gisteren zelfs 47, dus momenteel kan ik me best verwarmen. Hopelijk voor jullie ook een droge zomer. Heel veel liefs uit Dalyan xxx

   Like

 3. debby de mangelaere says:

  hihi ik ken het vervolg al een beetje en lezers het is aandoenlijk! x

  Liked by 1 person

 4. Van Hulle Marc says:

  Hey Trien,

  Fantastische reisverhalen en prachtige foto’s van een onvergetelijke trip! Het is voor het thuisfront op die manier een beetje meegenieten! We kijken al uit naar je volgende post!

  Marc Van Hulle

  Liked by 1 person

  • Dank je wel Marc voor jouw reactie.
   Leuk te weten dat ik je een beetje kan laten meereizen vanuit jouw zetel.
   Groetjes uit Turkije,
   Trien

   Like

 5. Serge Cornelus says:

  Trien, Trien, Trien… Wat een toeren toch allemaal. Dit had eigenlijk een cameraploeg en een eigen tv-programma verdiend. Minstens! Nog veel succes, plezier en – als je dat dan toch zo leuk vindt – slechte wegen gewenst! 😉

  Liked by 1 person

  • Haha Serge 😊
   Ben ik blij dat er geen cameraploeg mee is. Stel je voor dat ik dan ook nog voor hen onderdak moet zoeken… Bedankt voor de slechte wegen, dat hoeft echt niet 😉

   Like

 6. Hoi Trien

  Dank je voor het leesvoer. Zo zijn we ook een beetje mee op reis. Amai, je hebt toch echt nog geen topweer gehad, maar alles wat je meemaakt, lijkt dat ruimschoots goed te maken. Ik veronderstel dat je nu in Turkije bent. Wij vonden dat een fantastisch land om door te fietsen, alleen was het niet makkelijk om aan alle uitnodigingen voor Chai te weerstaan 😉

  Wij vertrekken volgende week naar Afrika. Megaspannend, maar we hebben er ongelooflijk veel zin in.

  Pedal on!

  Liefs Tine

  Liked by 1 person

 7. Karen Van Audenhaege says:

  Heerlijk koppig ben je. Soms haal je je gelijk en soms niet. Doe vooral zo voort 🙂 Super om je verhalen te lezen!

  Liked by 1 person

 8. Ineke says:

  Krachtige verhalen, prachtige foto’s. Heel echt en puur. Ik duim ook voor minder regen! Dikke zoen x

  Liked by 1 person

  • Ja hoor, de zware dagelijkse regenval is achter de rug -hoop ik toch- 😉 Bedankt Ineke xx

   Like

 9. Lieve says:

  Allez, weer zo mooi! ❤️
  En wat een verhalen! Daarna een boek publiceren!
  Hopelijk toch wat minder regen voor jou.
  xx

  Liked by 1 person

Comments are closed.