De weg naar Sfântu Gheorghe

16 comments
Nederlands, Romania

Zondag 11 juni.
Menu van de dag: dertig kilometer onverharde weg op een bedje van in zand gemarineerde doorns. Althans, dat werd me verteld.
Sulina – Sfântu Gheorghe, een pad in de Donaudelta. Een pad in een stukje UNESCO werelderfgoed, in het oosten van Roemenië, langs de Zwarte Zee.
Ik had er zin in. Het weer zat mee, nu de doorns en het zand nog.

Ze waren met twee.
Hij, donkerbruin, met hier en daar wit en kleine bruin gekleurde vlekken. Het jagerstype, op fazanten om precies te zijn.
Zij, bruin met witte poten, hals en dito snuit, gehavend. Wellicht door het jagen op een stier, waarvoor ze haar tong uit haar muil loopt, want ze wil niet onderdoen voor hem.
Hij en Zij, wandelend door het leven en door de straten en duinen van Sulina, een vissersdorp dat ook door zonnefanaten gegeerd is.
Ze hadden geen huis, noch thuis.
Ze waren op zoek. Op zoek naar wat liefde, naar een zuchtje aandacht, naar mensenwarmte bij 30 graden.

Ze wilden met me mee op avontuur, richting onbekend terrein, richting aandacht. Ongevraagd, geen vriendschapsverzoek, hun buikgevoel volgend. Die buik liet ook een koekje toe, en brood en kaas, het enige eetbare in mijn tassen.
Dankbaarheid toonden ze door me te beschermen: hij voorop, zij achteraan. Drie op een rij. Door me op te wachten na hun jachtintermezzo, halt te houden bij mijn pauze of in actie te schieten na een fotomoment.
Ze kwispelden liefde. Liefde voor elkaar. Liefde voor mij.

Maandag 12 juni, 5 uur. De wekker maakte abrupt een einde aan de veel te korte nacht. De boot naar Mahmudia wacht niet. ‘Niet snoozen Trien, rushmodus on!’
Hij en Zij nog verdoofd door de nacht, kwispelden bij mijn piepen uit de tent die ze de ganse nacht bewaakten, elk aan ‘hun’ kant.
Na mijn dagelijkse portie havermout, die Zij wel smaakte, Hij dan weer niet, de fiets op richting haven. Snel, zeer snel. Aan een tempo dat gisteren niet op het menu stond. Ze deden hun best me bij te benen en wisten niet wat hen te wachten stond… de haven van Sfântu Gheorghe.
Een boot, een aai, en nog een. Een kade, een dek met daartussen teveel afstand. Vraagtekens ook, in hun ogen, onbegrijpend kijkend vanaf de kade naar het dek. Naar mij met schuldgevoel, traan en liefde. Liefde voor hen, bij 23 graden.

Mijn jagers, mijn beschermers, mijn kwispelvrienden… Hij en Zij, ze worden gemist!

 

16 thoughts on “De weg naar Sfântu Gheorghe”

 1. Pingback: Waar voor je geld | trien trapt

 2. Perfect leesvoer voor de Woef, Trien! 🙂

  Groetjes uit Sint-Amand-op-den-berg

  Piet

  Piet Verbeest Tel 0477 34 04 79 Redacteur Jansen & Janssen Creative Content Muinklaan 6, 9000 Gent http://www.jaja.be

  *Ontdek 14 creatieve content cases en veel meer op http://www.jaja.be *

  Op 4 augustus 2016 20:01 schreef trien trapt :

  > trien trapt posted: “Zondag 11 juni. Menu van de dag: dertig kilometer > onverharde weg op een bedje van in zand gemarineerde doorns. Althans, dat > werd me verteld. Sulina – Sfântu Gheorghe, een pad in de Donaudelta. Een > pad in een stukje UNESCO werelderfgoed, in het oosten van ” >

  Liked by 1 person

  • Haha 😀
   Bingo, daar ligt mijn ambitie nu toch wel zeker…
   (w)Oef, verzekerd van werk na terugkeer. Bedankt voor de tip Piet 😉

   Like

 3. Sabrina says:

  Zo leuk om lezen Trien. Mooi! Prachtige foto’s ook. Geniet nog en laat ons zo verder af en toe meegenieten. Groeten uit de Bomlozenput!

  Liked by 1 person

 4. Kristien Lievens says:

  Schitterend Trien. heerlijk leesvoer. Ik geniet altijd met volle teugen van je verhalen! knuffel, Kristien

  Liked by 1 person

  • Zo tof Kristien, leuk dat je me blijft volgen. Zelfs na een post met alweer eens teveel foto’s 😉 ik hoop dat het goed met je gaat en eens ik terug in België ben moeten we zeker nog eens afspreken hé! Loopje of kletske… Whatever, als ‘t maar gezellig is 😉

   Like

 5. Kristel says:

  Hey Trien ik lees jou verhalen steeds vol bewondering! Wat een avontuur!! Ongelooflijk wat jij doet! Hopelijk alles ok met jou en nog heel veel succes! groetjes Kristel xxx

  Liked by 1 person

  • Oh Kristel, tof jou hier tegen te komen. Dank je voor jouw reactie! Met mij super hier, een beter leven kan ik me niet indenken 😉 hopelijk met jou/jullie ook alles top! Liefs, Trien x

   Like

  • Super, dank je Wim! Het is altijd erg fijn een reactie te krijgen en te weten dat de blog gelezen wordt. En de reis is tot nog super. Ik kijk al uit naar het vervolg maar geniet zeker ook van het nu!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s