Waar voor je geld

10 comments
Belgium, Nederlands, Romania

‘Zeg Trien, wat gebeurt er precies met die €30.000? Ga jij daar eens lekker mee gaan eten en goed op hotel? Word jij gesponsord door WWF en UNICEF België? Zeg eens, hoe zit dat precies?’

Voor het on the road brood en dak boven mijn hoofd heb ik zelf gezorgd. WWF en UNICEF sponsoren me niet. Het is precies andersom. Alle winst uit de voorbije trientrapt-activiteiten ging integraal naar beide organisaties.
Omdat ook ik uiterst geïnteresseerd ben waar al die milde schenkingen naartoe gaan, contacteerde ik de hoofdkantoren van WWF en UNICEF België. Ik wou graag op mijn trip een aantal projecten bezoeken.

Ik wou het berenproject zien in de Roemeense Karpaten, daar waar de fondsen van WWF België onder meer naartoe gaan. Omdat WWF België geen projecten heeft in eigen land, gaan de gelden naar buitenlandse WWF-activiteiten.
Het Karpatengebergte strekt zich uit over zeven landen en is de laatste wildernis in, en het grootste oerbos van Europa (buiten Rusland). Een vluchtoord voor grote carnivoren. Hier leven meer dan de helft van de populaties beren, wolven en lynxen van Europa.

In het Noorden van Roemenië werd ik in het WWF-kantoor van Baia Mare hartelijk ontvangen door Calin (bioloog) en Stefan (communicatiemanager). Ik kreeg er meer dan één woordje uitleg over de werking van WWF. Uitleg over de bescherming en het herstel van de biodiversiteit, over het genereren van oplossingen op lange termijn voor een aantal belangrijke economische sectoren, over faunabeheer, ecologische corridors, verbetering in wetgeving en FSC-certificering.
We bezochten een project in Strâmbu-Băiuţ, midden het groene Maramures-district. Beren zien was niet mogelijk maar zien wat WWF voor de dieren betekent wel. Er was een observatorium opgezet midden het oerbos. Een plek waar beren, herten, everzwijnen, vogels, muizen, … komen eten. Jaarlijks wordt voor de dieren ander graan gezaaid. Vanuit de kijktoren kun je hun gedrag observeren.

In Boekarest bezocht ik het hoofdkantoor van WWF Roemenië. Ik kon er terecht bij Ioana, een jonge en enthousiaste communicatiemanager. Een WWF-meid in hart en nieren. Ook zij gaf me uitvoerig uitleg over de werking van WWF. Ik luisterde geboeid naar haar on the field-verhaal in het Donaubekken. Een project dat WWF België mee financieel steunt. Het Donaubekken heeft een oppervlakte van 817.000 km². Er leven 83 miljoen mensen. Meer dan 20 miljoen mensen zijn rechtstreeks afhankelijk van de rivier voor drinkwater. Het Donaubekken strekt zich onder andere uit over het Zwarte Woud, de Alpen, de Karpaten (hooggebergte), de Poesta (Hongaars steppelandschap), de Bulgaarse eilanden en de reusachtige rietvelden en moerassen van de Donaudelta. Het bestaat uit unieke leefgebieden. Er leven dier- en plantensoorten die van wereldbelang zijn. De ecosystemen filteren en zuiveren het water, verminderen de vervuiling, beschermen tegen overstromingen en worden gebruikt voor tal van socio-economische activiteiten zoals visvangst en toerisme.

Tot het einde van de 19e eeuw had de Donau tal van vertakkingen, met veel zijrivieren, hoefijzermeren en moerassen. De snelle economische groei in de 19e en 20e eeuw heeft de biodiversiteit ondermijnd, dit door houtkap en watervervuiling.
In Roemenië wou Ceaușescu het onvruchtbare moerasland en voor de scheepvaart onpraktische kronkels en zijtakken draineren. Hij wou landbouwgrond maken van één van de grootste natuurgebieden van Oost-Europa. 80% van het Roemeens Donaubekken werd droog gelegd.

WWF maakt er werk van om het gebied terug gecontroleerd te overstromen. De benedenloop van de Donau en de delta, alsook enkele zones van de Tisza, Drava en Morava worden in ere hersteld. In Roemenië neemt het ganse project vier jaar in beslag en is nog steeds lopende. Het overtuigen van de lokale bevolking om hun land af te staan was geen sinecure. Eerst werden de plannen in de dorpen aangekondigd via affiches met een oproep tot vergadering. Hierop kwam geen reactie. Burgemeester en notabelen werden ingeschakeld, ook dit had geen gevolg. Tenslotte trokken Ioana en wat collega’s richting Donau. Op zondag was er de boerenmarkt, dus iedereen present. Elke burger werd persoonlijk aangesproken. Verschillende methodes werden aangewend: vertellen wat de plannen zijn van WWF, hoe het er in de toekomst kan uitzien, hoe het voor hen financieel gunstig kan worden … Slechts één methode werkte en dat was het magische woord ‘vroeger’. Oude vrouwtjes en mannen werden nostalgisch en begonnen plots honderduit te praten hoe mooi en goed het toen was, hoe schitterend de vogels konden zingen, hoeveel vis er was … Mission accomplished. Ondertussen is er in Roemenië 3000 hectare overstromingsgebied hersteld. Er is nog heel wat werk, maar het loont alvast de moeite. Het overtuigen van mensen uit andere dorpen is er nu ook eenvoudiger op geworden.

Ik ben tot de Donaudelta gefietst. Mijn relaas van dit mooie natuurgebied kan je hier lezen.
Ik ben nog steeds aan het trappen richting 30.000 kilometer, richting € 30.000 voor WWF en UNICEF België. Momenteel staat de teller op € 26.515. Ik zou het fantastisch vinden mocht ik nog een extra duwtje in de rug krijgen. Alle info over sponsoring voor het trientrapt-project en beide goede doelen vind je hier.

Wil je meer info over de werking van WWF dan is dit de link .
Info over UNICEF België krijg je hier. Ik kijk nu alvast uit om ook een project van UNICEF te bezoeken.

10 thoughts on “Waar voor je geld”

 1. Ellis says:

  Prachtig wat je aan het doen bent! Ik heb zonet gezorgd dat je ons nog 100 km verder kan boeien met jouw schitterende foto’s en super initiatief! Go for it!!

  Like

  • Waaaaw, Ellis, dat meen je niet!! Oooh, zo lief, fantastisch! Mega dikke merci, echt, van de kindjes, de panda’s en mezelf 😉 xx

   Like

 2. Echt een mooie project Trien. Heb het ook nog eens op Twitter gezet -> succes met trappen richting 30.000 km én 30.000 € !! xxx

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s