Offroad Oman (NL)

20 comments
Nederlands, Oman

[blogpost voor Rogue Panda Designs]

Twaalf februari. Zoals een kleine snuiter op haar verjaardag, veel te vroeg wakker en super opgetogen. Klaar om Oman’s offroad te verkennen. Een laatste maal bagage puzzelen en genieten van een douche. En off I went! *Olé*

 

Wat vooraf ging…
Offroad Oman, het boek dat in elke Omaanse boekwinkel uitnodigend in de buurt van de kassa ligt. Het boek dat je in no time verleidt met haar prachtige foto’s en schitterende kaarten. Een boek dat schreeuwt: ‘Koop me!’. *Ktsjing*

 

Offroad Oman, het boek dat me toelachte op tafel bij de familie Mortelmans. Een uiterst gastvrij en sympathiek expat-gezin in Muscat, Omans hoofdstad. Het gezin waar ik niet één nacht, maar twee, euh wat zeg ik, twaalf nachten kon verblijven. Het gezin dat ook een barbecue voor mijn project organiseerde, me meenam naar een fancy Indisch restaurant en waarmee ik een zalige dag doorbracht op een van de idyllische Damaniyat eilanden. *Waw*

 

Niet enkel dat boek, een echt bed en fris wijntje deden mijn ogen blinken, ook de nieuwe fiets die me er opwachtte. De fiets die me bikepackend de volgende veertien maanden naar Taiwan zou brengen.
Twaalf dagen tijd om fiets te monteren, bagage te schikken en te herschikken. Twaalf dagen om met de hulp van Offroad Oman, routes uit te stippelen en zin te krijgen door wadi’s, woestijn en bergen te fietsen.

 

Oman was één grote, mooie speeltuin!
Ik schommelde tussen palmbomen en verfrissende wadi’s. Ik reed berg op en af. Ik fietste vanuit wadi Fins over de Hagar bergen naar het Salma-plateau en gleed neer in een grote zandbak, in Sharqiya Sands.

 

In die woestijn leerde ik Bader kennen. Een Bedouin in hart en nieren, een man van de woestijn. Zijn broer Mohammed had me uitgenodigd. Ik mocht in hun Bedouin huis verblijven. Een huis voor mij alleen. De volgende ochtend kwam Bader met een bedrukt gezicht terug van de souq. Hij had slechts één geit verkocht in plaats van drie. Harde tijden! Het Bedouin huis bood tal van toeristische mogelijkheden. ‘s Avonds bij het kampvuur haalde ik dat aan. Bader vond dit ook maar wist niet waar te starten. De volgende dagen nam ik foto’s en sloot me op met computer en internet. Een website en Facebookpagina waren geboren. De kersverse papa en baby stellen het goed en kijken alvast uit naar jullie komst!

 

Ik fietste verder, langs de kust, richting zuiden, richting Salalah. Nu eens verhard, dan weer onverhard. Ik zwom tussen dolfijnen en had een picknick met dromedarissen. Ik fietste tussen geiten en dineerde met muggen. Ik kampeerde met schorpioenen en werd gewekt door Omaans trouwe gezellin, Lola, de zon.

 

Die zon straalde met 35 graden een zonneslag in mijn lijf.
Ik fietste door verlaten duinen en had nood aan water.
Het was vrijdagavond. Expats in volgestouwde jeeps zoeken verkoeling aan de kust. Ik botste op een internationaal gezelschap waaronder Cédric, een Belg, en zijn gezin. Na wat praten, kreeg ik niet enkel water maar ook geld toegestopt. ‘Voor jouw project Trien’, zei Cédric. Ik kon het nauwelijks geloven. We kenden elkaar amper en toch was er een instant vertrouwen. Onvergetelijk! Terug bij mijn fiets deed een lekke band me de avond bij het leuke gezelschap doorbrengen. Ook de dag erna was de pauzeknop ingedrukt.
Die avond verdween de zonneslag achter de horizon en doken bier en barbecue op. *Tadaa en jihaa*

 

Enkele dagen later verscheen ik liftend langs de kant van de weg. De vervaldatum van mijn visum naderde en de honderden kilometers naar Salalah konden onmogelijk enkel fietsend afgelegd worden. Niet enkel vriendelijke Omani’s in gladgestreken witte disdasha’s boden me een lift aan. Ook Egyptische expats wilden een eenzame fietser helpen.

 

In Oman kleuren Indiërs, Pakistani’s en Bengalezen het straatbeeld. 40% van de bevolking is expat. In coffeeshops geuren chapati en dahl of rijst en curry. Voor een habbekrats vult India jouw maag. *Burp*

 

Ik reed van Oman naar de Emiraten en terug om mijn rit te eindigen door het land van wadi’s, kamelen, Bedouinen en bergen. Na drie maanden in Oman, liet ik er niet enkel mijn hart achter, maar ook nieuwe vrienden, veel te veel platte banden en een onwaarschijnlijke hoeveelheid zweet. *Phew*

 


Ondertussen heeft Bader de website naar zijn smaak aangepast en eigen beelden toegevoegd.

 

20 thoughts on “Offroad Oman (NL)”

 1. Anonymous says:

  Eindelijk goed internet om je blogje te lezen! Prachtig zeg, suuuupermooi land en zooo blij voor je voor de goeie hartverwarmende ontvangst van mn lieve vriendinnetje daar!! :)) xxx En geweldige foto’s, alleen op die schorpioen en zonneslag ben ik nt jaloers! 😉

  Liked by 1 person

  • Oman was inderdaad super. Prachtig land en vriendelijke bewoners. Een aanrader! Dank je voor jouw reactie en prettige zomer!

   Like

 2. Sabrina Caeckaert says:

  Mooi hoor Trien! Blij dat je het zo goed stelt. Ooh ja en Pip was suuuuuper blij😉! Zoooo mooi!

  Liked by 1 person

 3. Kaat says:

  You did it again, niet alleen de kilometers, de inburgering met locals en expats en de warmte delen maar er ook weer super foto’s maken en een leuk verslag erbij schrijven. Niet moeilijk dat mensen uitkijken naar elke update! Geniet meissie! 💋💋💋

  Liked by 1 person

 4. Anonymous says:

  dag trien trezeke, heerlijk verslag, hou je goed daar!! (hebben je oren je oren niet getuut zaterdagavond? heb het met mieke baeke over avontuur gehad :-)) dikke kus en knuffel uit Eeklo van ons allemaal 😉

  Liked by 1 person

 5. Weer een prachtig fotoverslag, Trien. Meteen een vergoeding vragen aan de toeristische dienst van Oman, want dit zet aan tot reizen.

  Liked by 1 person

 6. Inge Dubois says:

  Machtige mooie foto’s die mij zin doen krijgen in Oman! Blij om terug een verhaal te mogen lezen van je! Het ga je goed! xxx

  Liked by 1 person

  • Oh leuk dat je misschien ook naar Oman zou willen Inge. Het is zó de moeite. Een echte aanrader 👍🏼😘

   Like

 7. Daniella says:

  Hi Trien! Je krijgt wat je verdient! 😊
  Enne, we hebben al een tafeltje geregeld voor zomer 2018 hier in Belgie! 🥂😉
  Succes met trappen! 🚲

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s