Wilde wielen (NL)

16 comments
Kazakhstan, Nederlands

‘Atkoeda?’. Dronken vraagtekens vanachter grote, zwarte glazen van een vintage dameszonnebril keken me wazig aan. De bril prijkte op de neus van een gechambreerde Kazach op motor.

Dag twee in Kazachstan. Ik fietste in the middle of nowhere. Een frisgroen, ferm glooiend nergens met verderop een joert en wat schapen. Te dichtbij, op een aftandse motor, twee dronken mannen.
Nee, ik zag niet dubbel.

‘Jevropa, ik ben afkomstig uit Europa, uit België’, antwoordde ik.
‘Adna?’. ‘Ja, euh… alleen’ voegde ik er wat ongemakkelijk aan toe.
Daarop volgde van de andere kant een handgebaar dat me uitnodigde tot sex. Een uitnodiging die ik, terwijl ik mijn lelijkste gezicht opzette, in de felle tegenwind sloeg met het woord ‘dasvidanja’ (salut).
Onmiddellijk bood de man achterop meerdere malen zijn excuses aan. De zonnebril voorop mompelde iets gelijkaardigs.

Bergaf… Gelukkig! Helaas had de alcoholgeur van deze herders mijn gps dronken gemaakt. Hij stuurde me eerst rechts, dan weer links, terug rechts en tenslotte richting joert. Slechte timing!

Al snel kwam de motor, eveneens zigzaggend, weliswaar niet door een dronken gps, me achterna. Ik hoorde achter me allerlei stopcommando’s en uitnodigingen tot het drinken van thee, maar reed in allerijl verder door hoog gras richting een gespot pad.

Die ingezette achtervolging was enkel door Zonnebril op wielen, correctie: op wilde wielen. Zijn kompaan had hij achtergelaten bij zijn stop aan de joert.
Hij voerde in al zijn haast ongewild een heuse show op. Zijn motor kwam met slide-effect naast me te liggen waardoor een fles huisgemaakte kefir wat naar beneden rolde. Zonnebril ging die achterna en bood me het anderhalve liter, vers geschud wit goedje aan.
Zeggen dat ik geen plaats hiervoor had en hem al mijn volle tassen aanwijzend, bood geen soelaas. Ik moest en zou de fles in ontvangst nemen. Uiteindelijk stelde Zonnebril zich tevreden met een Belgische die wat slokken nam en hem vriendelijk bedankte voor de heerlijke kefir.

Terug fietsend kon ik het lachen niet nalaten. Wat een komisch zicht: de dameszonnebril, de onhandige achtervolging, het uitglijden, struikelen en het insisterend schenken. Het had iets schattigs. Hij had iets schattigs, de dronken man die me eerst bang maakte maar zich hiervoor klaarblijkelijk schuldig voelde en het wou goedmaken.

Het Kazachs ijs was gebroken, ik was er klaar voor. Klaar om paden te vinden voor mij alleen, om me door ongeschoren velden te begeven, te fietsen door groene heuvellandschappen, door naaldboombossen op stevige berghellingen en door oranje-rode canyons.
Ik was er klaar voor om Kazachstan op mijn wilde wielen te ontdekken.

16 thoughts on “Wilde wielen (NL)”

  1. Kaat says:

    Oei, ik had eerst wat schrik om verder te lezen… je verhaal begon duister en ik dacht, oh nee, niet weer!! Stond in schril contrast met de heldere mooie sfeerbeelden. Gelukkig een goede afloop! Ik begrijp dat ze een stralend, knap en sympathiek Trientje extra aandacht willen geven, maar hopelijk vertoont er niemand nog ‘grensoverschrijdend’ gedrag terwijl jij alle landsgrenzen blijft overschrijden. Veel liefs xx

    Liked by 2 people

    • Ik hoop met je mee Kaatje. Maar elk land heeft sowieso wel zijn vervelende kereltjes. Alhoewel dit dan een lief manneke bleek te zijn… liefs x

      Like

  2. Sofie says:

    Trien, er staat, adres never made public, maar ik zie m’n email adres hier wel staan……….
    Ik heb blijkbaar foutief 2 maal m’n email ingevuld, terwijl tweede vakje voor naam was. Kun je m’n post (indien email nog zichtbaar) verwijderen aub?

    Liked by 1 person

  3. ilse says:

    gelukkige goed afgelopen!! laat je niet doen daar ver hé trezeke!! zondagse knuffel van ons alledrie!! (mooi landschap trouwens en echte edelweisjes? hoewel ik dacht dat die dichter bij de grond groeiden…) het ga je goed!!!xxx

    Liked by 1 person

    • Welja, dat werd me gezegd, maar ik ben geen kenner. Wanneer ik Edelweis google zie ik er met korte en lange steeltjes. Maar ja, Google heeft nu niet ook alle waarheid in pacht hé 😉 dikke zoen voor jullie drie x

      Like

  4. Kristel says:

    Ik hield ook al even mijn hart vast… Oef! Het blijft zo fijn jouw avonturen te lezen Trien en bewonderingswaardig hoe je hier – letterlijk en figuurlijk – telkens doorheen fietst. Zelfs ons zoontje van zes vraagt af en toe naar jou en waar je al zit 😀 Supporters in alle leeftijdsklassen! 😊 Toi toi verder! Kristel x

    Liked by 1 person

Leave a comment