‘Same same’ but different (NL)

18 comments
India, Nederlands

Je voelt me. Je hoort me. Je ziet me.
Je kijkt telkens weg wanneer je merkt dat ik er nog ben. Je kijkt weg wanneer ik jou in de gaten hou. Je doet alsof er niets gebeurt.
Het is grappig.
Ik vind het heerlijk maar soms schaam ik me ook.
Je houdt van je meisje. Zij ook van jou. En ook van haar kleintje dat aan haar borst ligt.
Dat voel ik. Dat zie ik.
Ben ik een voyeur?


Het wordt een spel, althans voor mij. Je voelt je er niet goed bij, zoveel is duidelijk. Maar het is sterker dan mezelf. Sorry, ik kan het echt niet laten. Ik ben gefascineerd door jou, door jullie, door jullie daar op de weg. Nu eens elkaars vlooien plukkend, dan weer in volle voortplantingsmodus maar meestal razendsnel wegspurtend naar die boom om slingerend in de massa bladeren te verdwijnen.
Namaste mijn vriend.
Namaste mijn beste baviaan.

Voel jij je net zoals ik wanneer locals alweer eens elke geringste beweging van me opgemerkt hebben? Elke knippering van mijn oog, elke tand die gepoetst wordt, haring die in de grond gestoken wordt, ajuin die gepeld wordt, tomaat die versneden wordt, elk hand die gewassen wordt, en elk onderbroek ook. Elk uitrollen van mijn slaapmat, sok die uitgaat, haar dat gekamd wordt en slaper die de volgende ochtend uitgewreven wordt. Voel jij je net als ik, ontnomen van jouw privé, van ademruimte rondom je, van rust in je hoofd en rust in de nacht?

Of begrijp je het ergens wel en besef je dat, alhoewel we verre familie zijn, ik jouw gewoontes en handelingen niet ken. En dat net dat me zo boeit, dat ik nieuwsgierig ben naar hoe jij je wast, hoe je eet en hoe je met jouw vrouw en kind omgaat. Dat het ook jouw andere looks zijn die me fascineren en dat daardoor elke vorm van schroom me ontgaat.

Je voelt me. Je hoort me. Je ziet me.
Je slingert jou een weg in het groen van de jungle, ver weg van het staren van die twee ogen, van die blik van die vreemde.
Die vreemde die zich eigenlijk schuldig voelt. Die vreemde die jou begrijpt. Net zoals zij de locals begrijpt.

Die vreemde die beseft, ‘we zijn allemaal… same-same but different.’

18 thoughts on “‘Same same’ but different (NL)”

 1. Lieve says:

  ..ik dacht een roman te lezen! Mooi geschreven, en ook wat dubbel…
  Ik val in herhaling: die foto’s 👌🏻👌🏻👌🏻, nu nog meer met de ‘botanische reeks’
  xx

  Liked by 2 people

 2. Kaat says:

  Ja, nog wat meer zelfportretten zou mogen Hubert, 😉 maar de beelden die we krijgen zijn inderdaad wederom prachtig! Hopelijk wel op tijd en stond rust in je hoofd en rust in de nacht zodat je niet afgemat geraakt. Warme knuf uit het efkes winterse Belgenlandje 😘

  Liked by 2 people

  • Ik ga deze avond voor rust in de nacht en in mijn hoofd. Nu in een hotelkamer, dus mijn leeglopend matje en de onrust in de nacht is voor de volgende nachten 😉 :*

   Liked by 1 person

 3. Trien, we zullen het tot vervelens toe zeggen, maar: alweer prachtige foto’s. Ik kan wel begrijpen dat uw verstoring van dat –euh– intieme moment niet op prijs gesteld werd door dhr. Aap. Omgekeerd zou dat immers ook zo zijn. 🙂

  Liked by 1 person

  • :)) Haha, inderdaad Jan, daarom ook dat ik me ook zo schaamde 😉 En dank je wel voor het mooi compliment, mij verveelt dit niet 😉 Ik vind het fijn te horen en ook fijn te zien dat je tijd wil nemen om me dit te schrijven. Merci!

   Liked by 2 people

 4. Kristel says:

  Prachtig geschreven!!! En aaaggh, zo herkenbaar als je zelf ook in India geweest bent… Namaste! :*

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s